Welkom bij

Wereldwinkel Bussum

Kooktajines van aardewerk uit Marokko

De kooktajines worden gemaakt in het kleine atelier van Khalid in Marrakesh. Er werken 6 mensen.

Sinds mensenheugenis wordt over de hele wereld gekookt in een kleipot. De tajine vindt haar oorsprong in Marokko. De keuken van Marokko heeft zich in de geschiedenis ontwikkelt vanuit rondtrekkende berbers en Arabieren.   

De diverse smaken krijgen in de tajine alle tijd om goed op elkaar in te werken. Daarbij worden ze in hun eigen kookvocht klaar gestoofd met als resultaat een vetarme schotel.

Er zijn geglazuurde en ongeglazuurde tajines. Dit geeft in smaak geen verschil. Bij het eerste gebruik is het van belang de schaal 24 uur te laten weken in water. Als de schaal langere tijd niet gebruikt wordt, wordt aangeraden dit nogmaals te herhalen.

Men kan er vlees (bv. lamsvlees), vis (bv dorade, garnalen), of groenten (bv pompoen, courgette, paprika, aubergine, aardappel) gerechten in bereiden met een kruidenmix: komijnzaad, gemberpoeder, kurkuma, koriander). Verder is het lekker om toe te voegen: olijven, pruimen, tuinbonen en zongedroogde tomaten.

De traditionele manier van koken is om het gerecht gaar te stoven op houtskool, maar dit kan ook op een klein gaspitje met vlamverdeler op het fornuis.

Door aankoop van deze tajine  bevorder je de werkgelegenheid en daarmee het welzijn onder kansarme producenten. De producten worden voor een eerlijke prijs ingekocht, zodat de producent en werknemer hun familie goed kunnen onderhouden en hun kinderen naar school kunnen sturen.

De tajine zijn er vanaf € 14,95. Een van 30 cm doorsnee kost € 27,50.

Het kookboek "Een maand in Marrakesh" € 29,95.

Het kookboek "Marokkaans" €  9,95.