Welkom bij

Wereldwinkel Bussum

Foto albums

Heropeningsfeest en World Fairtrade Day 13 mei 2017

“Wat is het mooi geworden!” Feestelijke heropening Wereldwinkel Bussum Volg je neus naar de heerlijke geuren uit de tajine of de vrolijke klanken van de Caribische muziek. Al uw zintuigen leiden zaterdag 13 mei naar het Julianaplein. De Wereldwinkel viert die dag de feestelijke heropening van de winkel. Met workshops van Seepje en Cottonballs en testen en proeven van heerlijke en vooral éérlijke producten. De wereldwinkel is niet weg te denken uit het centrum van Bussum en dé plek om een bijzonder cadeau te kopen. De afgelopen maanden is de winkel helemaal opgeknapt: nieuwe vloer, nieuwe kasten en nieuwe verlichting. Tijdens NL Doet is door een groep vrijwilligers geschilderd en het eindresultaat mag er zijn: een frisse, moderne winkel met hippe cadeaus. Cadeaus met een verhaal De wereldwinkel is niet zomaar een winkel en de producten die er verkocht worden zijn niet zomaar producten. Achter elk product zit een bijzonder verhaal. Zoals de ‘Cottonballs’, slingers van katoenen ballen met lampjes erin, gemaakt door vrouwen in Thailand die daarmee een eerlijk salaris verdienen. Of de wollen wasballen, gemaakt in Nepal waarmee de drogertijd met een kwart verkort wordt. Kaarsen van palmolie waar geen oerwoud voor afgebrand is. En natuurlijk de koffie, thee en chocola van plantages waar ook de plukkers eraan verdienen en geen kinderarbeid plaatsvindt. Feestelijk programma op 13 mei Op zaterdag 13 mei is het feest op het plein voor de wereldwinkel In de diverse kraampjes kun je kennismaken met de schoonmaakproducten van Seepje, de schoonheidsproducten van Aleppo Soap of de heerlijke olijfolie uit het Rifgebergte. Je kunt je eigen kleurrijke slinger maken van Cottonballs en Laye Khouma kookt Senegalees met tajines. Ook de Werkgroep Fairtrade Gooise Meren is aanwezig. Vanaf 13.00 uur begint de muziek en om 13.30 uur (her)opent wethouder Struik officieel de Wereldwinkel met een bellenblaas pistoolschot voor de beste en leukste Wereldwinkel.

bekijken »


Fairtradeles bij BSO De Hoeksteen

Fairtrade Gastles Gooise Meren De Fairtrade werkgroep Gooise Meren zet zich in voor het stimuleren van eerlijke handel en fairtrade-producten in de gemeente. In 2017 is daarom voor alle basisscholen in Naarden, Bussum, Muiden en Muiderberg, in samenwerking met de Wereldwinkel Bussum, een gratis gastles beschikbaar. De gastdocent start met een interactieve introductie en laat de leerlingen daarbij van alles zien (en ook proeven) op het gebied van fairtrade. Het startpunt is altijd iets dat dichtbij de kinderen staat: een banaan, een reep chocola of misschien toch een olifant? Hoeveel kost een banaan? Wie verdient wat? Wat is fairtrade? Wat is een Wereldwinkel? Welke keuzes kun je maken? Vervolgens gaan de kinderen aan de slag met een knutselopdracht: ze knutselen iets van lege tetra-pakken, net zoals kinderen in ontwikkelingslanden ook vaak iets maken van wegwerpmateriaal. De gastles/workshop sluit aan bij de thema’s zoals handel in tropische producten, voeding, afval, consumentengedrag en zorg voor het milieu. Doelgroep BO groep 5-6BO groep 7-8

bekijken »


De klus is geklaard op vrijdag 10 maart 2017

Onze Wereldwinkel deed mee aan NLdoet, de landelijke vrijwilligers activiteit van het Oranjefonds. Onze schappenkasten kregen een whitewash laagje. Een deel van onze vaste vrijwilligers (Arjan, Heleen, Ria, Hanneke, Truus en Annie) stond in de startblokken en ..... heel fijn ... Schildersbedrijf Willem de Graaf deed mee aan onze NLdoet actie en zette Peter en Henk, twee vakbekwame medewerkers, als vrijwilliger in. Verder zorgde Willem voor rollers, verfbakjes, afdekmateriaal en wat nog meer nodig is. GAMMA steunde de NL Doet actie van het Oranjefonds, daardoor kregen we de whitewashverf met 25% korting!! De winkel was zo'n beetje gesloten.....MAAR in twee kramen voor de deur probeerden Lutgard en Margriet zo goed en zo kwaad als het ging de klanten van dienst te zijn. Ada was er voor de foto's en Lia en Astrid zorgden voor de catering.

bekijken »


Nieuwjaarsbijeenkomst 2017

Op donderdag 12 januari a.s. luidden we met elkaar het nieuwe jaar in met een glaasje en een stamppot buffet. Het feestje begon om 18.30 uur bij restaurant De Kapschuur, Kerkpad 1, 1411 PW Naarden-Vesting. We namen afscheid van drie bestuursleden: • Margret Huisman, vijf jaar lang onze voorzitter. • Tom van Haarlem, sinds 2013 de marketingman binnen het bestuur. • Truus Houwers, zij maakt de 10 jaar net niet rond. Van Truus nemen we een beetje afscheid want ze blijft betrokken bij de scholenprojecten. En maakten kennis met: • Arjan van Leeuwen, de nieuwe voorzitter • Heleen Sluijs: marketing en winkel • Saskia Aupers zet zich in voor Fairtrade en lokaal (Scholenprojecten, Werkgroep Fairtrade Gemeente Gooise Meren) en het uitdragen van fairtrade en duurzaamheid in de lokale gemeenschap. Al met al een heel geslaagde avond.

bekijken »


Lustrum 20 jaar Wereldwinkel Bussum 3 oktober 2015

Zaterdag 3 oktober 2015 was een prachtige dag. Wij vierden met vele anderen het 20-jarig bestaan van onze winkel op het Julianaplein. De milieuraad Bussum, milieuraad jr en de werkgroep fairtrade Gemeente Bussum haakten aan met diverse activiteiten. Er was een duurzame informatiemarkt en kinderen konden naar hartenlust rondjes draaien in een nostalgische carrousel. In de partytent konden gelukspoppetjes, papieren tasjes of mooie vilten vissen worden gemaakt. Ron Holst met zijn poppenverteltheater gaf vanuit zijn oude bakfiets voorstellingen. Er waren djembé-optredens van Muziekinstituut Personare Bussum. Wou je het zelf op een Afrikaanse trommel proberen? Dat kon want er was een inloop Djembé. Ook kon je aanschuiven bij de Breiende Oma’s of je milieulicht opsteken in de Bus van de Duurzaamheid waar allerlei filmpjes vertoond werden. Het Alomtonenkoor, een groep enthousiaste vrouwen van allerlei nationaliteiten begeleid door een Nederlandse accordeoniste, zong liedjes uit verre landen in de oorspronkelijke taal. Wethouder Lia de Ridder gaf op deze feestelijke dag om 13.30 uur het startsein voor de campagne ‘Bussum plasticvrij’, een campagne die Bussumers informeert over zwerfplastic en wat je zelf kunt doen om de wereld, te beginnen in Bussum, een stukje schoner te maken. Het feest duurde van 11.00 tot 16.00 uur! Voor de inwendige mens werd gezorgd onder meer met hapjes van Laye uit Senegal. Een opvallend en ongewoon theaterstuk werd opgevoerd. Hugo de Groot, schrijver van het Mare Librum, voerde ons in eigen persoon mee met Prinses Futura aan zijn zijde, over de wereldzeeën en de daar heersende milieuproblemen. Op interactieve wijze werd het publiek, ca. 15 personen per voorstelling, betrokken bij de plastic soep. De voorstelling was doorlopend te zien in een reusachtige zeecontainer. Clarien Cornelisse maakt op 3 oktober tientallen tassen van restjes stof. De tassen worden in de kraam van de Milieuraad Bussum in een handomdraai in elkaar genaaid volgens een simpel patroon. Bezoekers aan de feestelijke dag krijgen een tas uitgedeeld waarmee ze direct hun boodschappen kunnen doen. In elke uitgedeelde tas zit een patroon om de tas ook thuis te maken en weer door te geven. Zo zal een ware tsunami van tassen Bussum overspoelen. En bij het boodschappen doen kun je in ieder geval op de vraag “Gaat het zo mee?” zeggen “Ja, natuurlijk gaat het zo mee!”. Samen maken we Bussum Plastic Vrij!

bekijken »