Welkom bij

Wereldwinkel Bussum

Laat de natuur je was doen... met het nieuwe fairtrade puur natuurlijk wasmiddel Seepje uit Nepal kun je verantwoord wassen!

De was? Bij een gemiddeld gezin staat de wasmachine dagelijks te draaien. Er worden jaarlijks grote hoeveelheden chemisch wasmiddel gebruikt.

Mooi dat er met Seepje nu een 100% plantaardige wasmiddelvervanger is. Dankzij de natuurlijke schoonmaakkracht van de schillen van de Sapindus Mukorossi vrucht komt alle was voortaan schoon en natuurlijk fris uit de machine. Goed voor ons milieu én goed voor de producenten in Nepal die voor hun werk een eerlijk loon ontvangen.

In Nepal groeien Sapindusbomen in overvloed op 200 tot 1500 meter hoogte. De schillen van de Sapindus Mukorossi vruchten worden ook wel Seepje schillen genoemd. Deze schillen geven bij aanraking met water een natuurlijke, schuimende vorm van zeep af met reinigende en antibacteriële eigenschappen. In Nepal wordt deze natuurlijke zeep door de lokale bevolking al sinds jaar en dag gebruikt voor het lichaam én om de handwas mee te doen. Zo worden de schillen in een kuil in de grond met een staaf fijngestampt tot een smeuïg geheel. In contact met water verwordt deze substantie tot zeep. Dit zagen de twee studenten Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies op een documentaire op tv en zo ontstond het idee voor Seepje: een 100% plantaardig wasmiddel dat geweldige prestaties levert. Ze namen contact op met een aantal leveranciers in Nepal en kozen voor Discover Nepal Exports omdat deze producent als enige aan hun verwachtingen voldoet. De werknemers krijgen een loon betaald dat 66% hoger is dan het gemiddelde Nepalese inkomen. Bovendien houdt de producent, bij winning van de schillen, rekening met de gevolgen voor het milieu. De medewerkers in de fabriek dragen mondkapjes tegen het stof. En, misschien wel het allerbelangrijkste, de producent staat open voor het verder verbeteren van de werkomstandigheden.

Verwerking en samenwerking

Er zijn 35 mensen bij de producent in dienst. Een aantal van hen is plukker. Zij klimmen in de boom en schudden aan de takken, zodat de vruchten uit de boom vallen. Vervolgens worden de vruchten in grote zakken naar Kathmandu gebracht waar de verdere verwerking in een soort fabriekje plaats vindt. Hier werken met name vrouwen. De vruchten worden op balken gelegd. Door er met een blok op te slaan, springt de vrucht open en worden de schillen van het hart, een soort noot, gescheiden. De schillen worden daarna geschud, zodat de kleine restdeeltjes en stof van de schillen loskomen. Vervolgens worden de schillen per 20 kilo verpakt voor verdere verwerking in Nederland. Het is Eco-Collection die de schillen importeert, de fairtrade afspraken met de producent heeft vastgelegd en deze vanuit Nepal controleert. En Siza verzorgt het verpakkingsproces van de schillen tot het product Seepje. Dit is een sociale werkplaats waar medewerkers de kans krijgen hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen, of gewoon met veel plezier hun dag te besteden.

Zo werkt Seepje

Het Seepje concept bestaat uit vier producten: Seepje Neutraal,  Seepje Ochtend in-het-bos geur (Dennen) en Seepje Zomerse-vakantie-geur (Lavendel). Elke verpakking bevat 150 gram schillen, goed voor 30 wasbeurten, en twee katoenen waszakjes. Slechts 4 hele of 8 halve schillen per waszakje zijn voldoende voor een natuurlijk schone en frisse was. Door 10 druppels van de plantaardige etherische olie aan de was toe te voegen, krijgt de was een extra geurige impuls. Ook goed om te weten: de schillen verruimen de kledingvezels, wat het gebruik van wasverzachter overbodig maakt.

Drie wasbeurten gedaan? Dan kunnen de schilletjes in de groene kliko of gewoon in de tuin, ze zijn organisch afbreekbaar. En.... slakken houden er niet van. Doe ze gerust bij een zomerse plant die in een pot staat, die krijgt dan kans om te groeien zonder als lekkernij voor de slakken te dienen.

De Seepje schillen maken zowel de witte, zwarte en gekleurde, als de fijne was heerlijk schoon, en zijn zacht voor de kleding. De schillen van de Sapindus Mukorossi vrucht worden volledig organisch geoogst.

Seepje is:

  • milieuvriendelijk: 100% plantaardig, en vervuilt het water niet
  • beschermend: geen chemische stoffen, dus geen aantasting van de vezels
  • huidvriendelijk want hypoallergeen
  • duurzaam: in Nepal worden bomen niet meer gekapt voor brandhout, maar gebruikt voor het oogsten van de schillen
  • 'neusvriendelijk': geen synthetische luchtjes, maar neutraal of met natuurlijke geurtjes (dennen, orchidee of lavendel)
  • goed voor de wasmachine: er blijven geen zeepresten achter
  • en vanzelfsprekend is Seepje Fairtrade: een faire prijs voor de Nepalese werknemers.

Met een verpakking kunnen 30 wassen gedaan worden.

Geuren: lavendel of dennen. Prijs 9,95 euro.

Seepje zonder geur (neutraal) kost 7,95 euro.

Kom langs en probeer het eens uit!